Kulak Eğitimi İçin Evde Yapabileceğiniz Çalışmalar
İçindekiler
Müzik Kulağı Gelişir Mi? Doğru Çalışmayla Evet!
Başarılı bir müzisyen olmak için tüm teorik bilgilerden ve sergileyebileceğiniz harika becerilerden önce iyi bir duyuma sahip olmanız gerekir. Bunun için kulak eğitimi, müzik yolculuğunuzda en önemli noktalardan biridir. İster şarkı söylüyor ister enstrüman çalıyor olun, kulak eğitimi çalışmaları müzik söz konusu olduğunda performansınızı her zaman geliştirecektir.
Peki siz duyumunuzun doğru olduğuna inanıyor musunuz? İşin gerçeği, kulak eğitimi çalışmaları için kolları sıvamadan gerçekten doğru bir duyuma sahip olup olmadığınızı anlamanız pek de mümkün değildir. Bunun için sizlere evde yapabileceğiniz kulak eğitimi çalışmaları hakkında bilgi vereceğiz, ancak müzikte kulak eğitimi dediğinizde profesyonel bir alandan bahsettiğimizi de göz ardı etmeyin! Eğer sahnelere çıkmak ve kendinizi göstermek istiyorsanız evde yapacağınız kulak eğitimi çalışmaları büyük oranda yetersiz kalacaktır. Yine de bu, iyi bir başlangıç olmadıkları anlamına gelmez. Gelin, şimdi evde yapabileceğiniz kulak eğitimi çalışmaları neler, daha yakından bakalım:
1. Kulağınızı Kapatarak Şarkı Söyleyin!
Şarkı söylerken doğru okuyup okumadığınızı anlamanın en iyi yolu net bir duyum sağlamaktır. Kulağınızı kapattığınızda nasıl net bir duyum sağlayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak sevdiğiniz şarkıcıların canlı performanslarını gözünüzün önüne getirmeye çalışın. Çoğu zaman bir kulaklarını kapatarak sesin ağızdan çıkarken yarattığı ilk frekansları duymaya çalışırlar.
Çünkü aslında konuşurken ya da şarkı söylerken kendi sesinizi doğru duymazsınız. Bu yüzden çoğu insan kendi kaydedilmiş sesini duyduğunda şaşırır. Konuştuğunuzda ağzınızdaki ses dalgaları ağzınızdan hemen uzaklaşır ve siz kendi sesinizi net bir şekilde duyamadan çevredeki nesnelerden yansıyarak kulaklarınıza geri döner. Milisaniyeler süren bu işlem, müzik kulağı geliştirme açısından önemli bir dezavantajdır. Bu nedenle kulak eğitimi çalışmaları sırasında doğru duyumu sağlamanız gerekir.
Tabi burada kulaklarınızı tamamen kapatmanızdan bahsetmiyoruz. Ellerinizi hafifçe oval bir pozisyona getirerek kulağınızın üstüne örtebilirsiniz.
2. Perde Eşleştirme Çalışmaları Yapın
İster uzun yıllardır şarkı söylüyor ister müzik hayatınızdaki ilk adımları atıyor olun. Kulak eğitimi çalışmaları için perde eşleştirme her zaman iyi bir yoldur. Perde eşleştirme temelde bir notayı duyup aynısını vokalinizle taklit etmeniz demektir. Üstelik bunun için bir enstrümana bile ihtiyacınız yok. Bugün akıllı telefonlar için istediğiniz frekans ve notada ses alabileceğiniz birçok osilatör uygulaması vardır. Bunun yerine en sevdiğiniz şarkının ilk notasını taklit ederek de işe başlayabilirsiniz.
Kendinizi geliştirdikçe aynı çalışmayı farklı enstrümanlarla yapmayı deneyebilirsiniz. Böylece müzik kulağınız çok daha hızlı gelişecektir.
3. Aralıkları Tanımlayın
Aralık, en basit tanımıyla iki nota arasındaki mesafedir. Müzikte kulak eğitimi çalışmaları için aralıkları tanımlamak işe en temelden başlamak olarak değerlendirilebilir. Aralık egzersizleri için dizilerden yararlanabilirsiniz. Ancak çalışmanızın keyifli olması için sevdiğiniz şarkılarla da çalışabilirsiniz. Örneğin, sevdiğiniz bir şarkıda ilk notanın la, ikinci notanın da re olduğunu düşünelim. Bu iki aralığı ayırt edebilmek için aynı yeri birkaç defa dinleyin ve sonra vokalinizle taklit edin. Aralıklara alıştıkça egzersizlerinize yeni bir nota ekleyin. Böylece müzik kulağı geliştirme ile birlikte melodik hafızanızı da geliştirebilirsiniz.
Kulak eğitimi çalışmaları için majör ve minör aralıklarla çalışmayı da ihmal etmeyin. Bu sayede ayrıca teorik bilginizi de geliştirebilirsiniz.
4. Kök Notaları Duymaya Çalışın
Aralıkları tanımlayabilir noktaya geldikten sonra kulak eğitimi çalışmaları için yavaş yavaş akorlara geçebiliriz. Eğer temel düzeyde olsa da bir enstrüman çalabiliyorsanız bu noktada işiniz çok kolay. Yalnızca bir akor çalın ve sonra sesinizle bu akorun kök notasını taklit etmeye çalışın. Eğer enstrüman çalamıyorsanız akor yazılımlarından yararlanmayı deneyebilirsiniz.
Gerçek Bir Müzisyen Olmak İçin Eğitim Alın!
Kulak eğitimi çalışmaları ile ev ortamında kendi başınıza iyi başlangıç yapmanız mümkündür. Ancak bu noktada hemen bir uyarı yapalım. En nihayetinde evde yapacağınız kulak eğitimi çalışmaları sırasında hata yaptığınız zaman sizi uyaracak bir uzman yoktur. Bu da bir hata yaptığınızda fark edememenize neden olabilir. Bunun en büyük sakıncası, bir hatayı sanki doğruymuş gibi benimseyerek alışkanlık haline getirmenizdir.
Alışkanlık haline gelmiş hataları düzeltmek, çoğu zaman bir şeyi sıfırdan öğrenmeye göre daha zor bir iştir. Dolayısıyla evde yapacağınız kulak eğitimi çalışmaları başlangıç için faydalı olsa da kendinizi geliştirmek istiyorsanız gerçek bir uzmandan kulak eğitimi almanız çok daha faydalıdır.