Müzik Eğitimi

İleri Müzik Eğitimi Nedir? – Temel Müzik Eğitiminden Farklı Neler Var?

Genel müzik eğitimi açısından baktığımızda temel ve ileri müzik eğitimi programlarının birbirlerini tamamlayan bir yapıda olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Temel müzik eğitiminde öğrencilerin müziğin teorik yönüyle ilk defa karşılaştığı varsayılır ve her şey en baştan alınır. Bu tıpkı alfabeyi öğrenmek gibidir.

Ancak ileri müzik eğitimleri kursiyerlere müziğin alfabesini yeni baştan öğretmeye çalışmaz. Aksine kursiyerlerin temel müzik becerilerine sahip olduğunu varsayarak bu temellerin üzerine daha karmaşık bilgiler ve beceriler ekler.

Hobinizi Mesleğiniz Haline Getirebilirsiniz…

Eğer daha önce temel müzik eğitimi almış ve yola devam etmek istiyorsanız ileri müzik eğitimi tam da aradığınız şeydir. Ancak temel müzik eğitimi almanızın şart olmadığını da hatırlatalım. Örneğin; zaten halihazırda hobi olarak müzikle uğraşıyor, kendi şarkılarınızı bestelemeyi deniyorsanız ileri müzik eğitimi ile kitaba ortasından başlamanız da iyi bir fikir olabilir.

Elbette tüm bunlara eğitim alacağınız kurumda müzikal beceri ve birikiminizin seviyesi tespit edildikten sonra karar verilmelidir. Aksi takdirde ileri müzik kursu, sahip olmanız gereken bazı temeller eksik olduğu için beklediğiniz etkiyi yaratmayabilir.

Peki genel olarak ileri müzik dersleri arasında hangi konular var? Gelin, biraz da buna bakalım…

İleri Müzik Eğitimi Derslerinde Hangi Konular Var?

İleri müzik eğitimi dersleri, sizleri sahne ve stüdyo çalışmalarında yer alabilecek profesyonel bir müzisyen seviyesine taşımayı amaçlar. Bu nedenle kurs programında teorik konular ve pratik beceriler kadar sizlere deneyim kazandıracak sahne ve stüdyo çalışmaları da büyük yer tutar. İleri müzik dersleri ile göreceğiniz konuları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Armonik Sistem

İleri müzik eğitimi programlarında nota bilgisi ya da duyum çalışmalarına yer verilmeden, kursiyerlerin bunları zaten bildiği varsayılarak doğrudan armoni konusuna geçilir. Müziğin zorlu konularından biri olan armonik sistem, aslına bakarsak ileri müzik eğitimi programlarının temelini oluşturur. İleri müzik dersleri ile göreceğiniz birçok diğer konunun temelinde de armoni vardır.

  • Orkestrasyon

İleri müzik kursu programlarının önemli başlıklarından biri olan orkestrasyon, armoniye ve çok sesliliğe dayanır. Farklı enstrümanların doğru tonlarda farklı melodi, akor ya da arpejler çalarken uyum içerisinde olabilmesi için orkestrasyon büyük önem taşır. İleri müzik eğitimi ile kursiyerlerin orkestradaki temel enstrümanların işlevlerini anlaması beklenir.

  • Türk Müziği

Genel olarak armoni, vuruş ve nota sistemi anlatılırken ele alınan temel örnekler Batı Müziği’ndendir. Çünkü günümüzün müzik dili Batı Müziği’ni esas alır. Bu nedenle Türk Müziği’nin kavramları ve yapısıyla ilk aşamada karşılaşmak müzik severler için zor olabilir. Ancak ileri müzik eğitimi ile Türk Müziği’nin tonal yapısı ve en çok kullanılan enstrümanları da ele alınır.

  • Kompozisyon, Aranjman, Beste

İleri müzik dersleri ile ele alınan konulardan biri de müzikte kompozisyon oluşturmaktır. Aslına bakarsak kompozisyon oluşturmayı genel müzik eğitimi ile elde edilen tüm bilgilerin hayata geçirilmesi olarak ele alabiliriz. Ancak bunun için kursiyerlerin müzikal bilgilerinin yanına farklı müzik türlerini tanıma ve analiz etme, aranjman teknikleri, stüdyo ve sahne teknolojilerinin kullanımı gibi becerileri de eklemesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu