Yaylı Çalgılar

Keman Çeşitleri Nelerdir? – Keman Ailesini Yakından Tanıyalım!

Size En Uygun Keman Türünü Seçmek İçin Keman Türlerini Tanıyın!

Temel olarak 4 telli bir müzik aleti şeklinde tanımlayabileceğimiz keman, eğer müzik tutkunuzu yeni yeni keşfediyorsanız farklı türleriyle biraz kafanızı karıştırabilir. Çünkü keman çeşitleri boyutlarına, yapısına ve orkestradaki rollerine göre birbirlerinden ayrılıyor. Tüm bunlar ne demek diye düşünüyorsanız, yazımızın sonunda aklınızda hiçbir soru işareti kalmayacak.

Aşağıda sizler için boyutlarına göre keman çeşitleri ile başlayarak sizlere keman türleri ve özellikleri hakkında bilgi verdik. Keman eğitimine başlamadan önce gerek yaş grubu gerekse ilgi duyduğunuz müzik türüne göre farklı keman çeşitleri arasında tercih yapmanız gerekecek. Bu nedenle gelin keman ailesini birlikte tanıyalım.

Boyutlarına Göre Keman Çeşitleri

Yetişkinler için keman türleri ile çocuklar için keman türleri arasındaki en önemli fark kemanın boyutlarında yatmaktadır. Çocukları için keman arayan okuyucularımız muhtemelen daha önce çeyrek, yarım, 3 çeyrek gibi ifadelerle karşılaşmış, biraz da kafa karışıklığı yaşamış olabilirler. Hemen bu kafa karışıklığını giderelim. İşte, çocuklar için keman çeşitleri:

  • 1/8 Keman (Çeyreğin Çeyreği): 4-6 yaş çocuklar için
  • 1/4 Keman (Çeyrek): 6-8 yaş çocuklar için
  • 2/4 Keman (Yarım): 8-10 yaş çocuklar için
  • 3/4 Keman (3 Çeyrek): 10-13 yaş çocuklar için
  • 4/4 Keman (Tam): 13+ yaş çocuklar, gençler ve yetişkinler için

Elbette burada verdiğimiz yaş aralıklarının mutlak olmadığını da hatırlatalım. Çünkü burada önemli olan yaş değil, kol, el, parmak ve boy uzunluğu gibi fiziksel gelişim faktörleridir. 4/4 keman fiziksel açıdan gelişimini neredeyse tamamlamış bireyler için uygunken daha ufak boyuttaki kemanlar daha küçük yaşlar içindir.

Yapısına Göre Keman Çeşitleri

Keman çeşitleri ve özellikleri söz konusu olduğunda boyut dışında değinmemiz gereken bir diğer nokta da kemanların yapısıdır. Burada yapı derken aslında 2 başlığı kastediyoruz: Elektro keman ve klasik keman. Elektro keman isminden de kolaylıkla fark edebileceğiniz üzere ses üretimi için elektrik akımını kullanır. Dolayısıyla kullanmanız için amfiye bağlamanız gerekir. Klasik keman ise ses üretmek için elektrik akımından değil tellerin titreşiminden yararlanır. Ancak özellikle evde pratik yapacaksınız bu durum yüksek sesten komşularınızın şikayet etmesine neden olabilir. Bu nedenle klasik keman pratikleri için bir susturucu edinerek volüm yüksekliğini düşürmenizi öneririz.

Orkestradaki Rollerine Göre Keman Çeşitleri

Geldik, keman türleri ve özellikleri dendiğinde akla asıl gelen ayrıma. Keman ailesi, aslında klasik kemanı da sayarsak 4 enstrümana ayrılır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Klasik Keman – Keman Çeşitleri ve Özellikleri

Aileye adını veren klasik keman, keman çeşitleri içinde en küçük ebatlara sahip olandır. Dört teli olan enstrümanın akortları klasik batı müziğinde “sol, re, la, mi” şeklinde ilerlerken söz konusu Türk Müziği olduğunda ise akort sistemi “do, sol, re, la” şeklini alır. Genel olarak 35 cm civarında olan klasik keman çeşitleri omuz ve çene arasına yerleştirilerek çalınır.

  • Viyola – Keman Türleri ve Özellikleri

Genellikle büyük keman olarak nitelendirilen viyola aslında klasik keman çeşitlerine oldukça benzese de ses tınısında ufak bir farklılık vardır. Viyola veya halk arasındaki ismiyle büyük keman, klasik kemana göre çok daha tok bir sese sahiptir. 38 cm ile 42 cm arasında değişen ölçülerine karşılık viyola keman, tıpkı klasik keman gibi omuz ve çene arasına yerleştirilerek performe edilir.

  • Çello (Viyolonsel) – Keman Çeşitleri ve Özellikleri

Çello keman ailesi içerisinde en kalın seslere sahip ikinci enstrümandır. Ayrıca boyut bakımından da en büyük keman türleri arasında yine ikincidir. Nitekim pes seslerin duyulabilir hale gelmesi için gövdenin ses dalgalarını yayabilecek büyüklükte olması gerekir. Sağ ve sol bacaklar arasına yerleştirilerek çalınan çello genellikle 72 cm ile 76 cm boyutlarındadır.

  • Kontrbas – Keman Türleri ve Özellikleri

Keman ailesinin en büyük ve en pes sesli enstrümanı kontrbas keman 108 cm ile 120 arasında değişkenlik gösterir. Ayakta çalınan enstrüman genelde parmakla çalınsa da esere göre arşe ile de çalınabilmektedir. Özellikle caz, blues, country gibi müziklerde sıklıkla duyduğumuz kontrbas keman, klasik batı müziğinde de yer alabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu